Tiny Expat

In september bezocht ik als docent Babymassage een event van Babymassage Nederland, waar ruim vijftig docenten babymassage bijeenkwamen in Tiel. De zaal vulde zich al snel met enthousiaste, positieve verbindende energie. Allemaal vrouwen, ja, geen mannen helaas....die vanuit diverse achtergronden ( doula's, geboorteconsulenten, vroedvrouwen, kraamverzorgenden, verpleegsters neonatologie, leidsters kinderdagverblijven), een vuist maken voor het belang van babymassage. Niet alleen het belang, maar sterker: de noodzaak! Elk kindje gun je het om liefdevol gemasseerd te worden, zich daardoor nog meer gezien te voelen, goed te kunnen landen in zijn/ haar lijfje, zich geborgen en veilig te voelen, ontspannen in overgave, minder last van kwaaltjes.  Even dat moment met mama of papa alleen, even lekker kunnen ontladen na overprikkeld te zijn geraakt door de drukte om je heen. ( En daardoor vaak beter kunnen poepen en/ of dieper slapen)

Lees meer »

Sad watte.... syndroom?

Onlangs vroeg een vriendin mij: 'Heb jij wel eens gehoord van het 'Sad Nipple Syndrome'? Ik keek haar onderzoekend aan. Maakte ze een grapje? Aangezien ik visueel ben ingesteld, zag ik een tepeltje voor me met een bedroefd gezichtje. Nee serieus, als ik goed keek zag ik zelfs een traantje opwellen in zijn linker ooghoek. Ik probeerde het vanuit een ander perspectief te begrijpen, maar ik kwam niet veel verder in mijn gedachten. Werd ik echt niet in de maling genomen? Mijn vriendin schudde bloedserieus haar hoofd: Nee het was geen grapje, het bestond echt. Vrouwen, maar ook mannen konden eraan lijden. Het is een fenomeen dat optreedt bij het aanraken van de tepels. En nee, wat er dan gebeurt, is helemaal niet fijn. Een overweldigend gevoel van angst, verdriet, schaamte, eenzaamheid, het verlangen terug te willen in de buik van je moeder, kortom gevoelens die je ook in een nachtmerrie in hun greep kunnen houden, overspoelen je. Denk maar aan de gevoelens die naakt rondlopen in het openbaar losmaken, maar dan heftiger. Het gevoel kan zich willekeurig en plotseling aan iemand opdringen, doordat de tepel wordt 'aangeraakt' door bijvoorbeeld een bh. Het kan ook een reden zijn voor vrouwen, die net moeder zijn geworden om geen borstvoeding te geven, maar te kiezen voor de fles. Borstvoeding is een verbindend moment, waarbij het heerlijk kan zijn te genieten van de warmte en het huid op huid contact. KAN, want zodra je als moeder tegelijkertijd vecht tegen hele diepe angstgevoelens, doordat je kindje, zich van geen kwaad bewust, je borst beroerd, is borstvoeding geven bepaald geen pretje meer en moet je misschien wel alle zeilen bijzetten om weer rustig te worden. Over de oorzaak wordt vooral nog gespeculeerd, maar die lijkt verband te houden met een tekort aan dopamine.

Lees meer »

Geboorteverhaal in beeld

Tegen de stroom in van klinisch geregisseerde bevallingen door mannelijke gynaecologen,  pakken steeds meer aanstaande moeders de regie terug door geboorteplannen te maken, te onderzoeken wat er mogelijk is om hun kind liefdevol en zacht de overgang van de veelal  paradijselijke buik naar de wereld te laten maken.

Lees meer »

Matrescentie

Het proces van vrouw naar moeder, dat is er één, die met veel bombarie gepaard gaat, maar waarbij in onze westerse wereld amper wordt stilgestaan. Alle aandacht gaat na de geboorte naar je kindje. Als vanzelfsprekend dien jij je rol als moeder op te pakken. Je zal toch zeker op een roze wolk zitten? Je kunt de wereld aan... of toch niet?

Lees meer »

Veilige hechting

“Nee paps, sorry,  neem haar nog maar even niet op schoot. Dat is niet goed voor de hechting.” Verschrikt zette mijn vader zijn kleindochter Yaya op de grond: “Is ze geopereerd ? Sorry dat wist ik niet.”

Lees meer »