Een strikmutsje uit liefde voor je kindje

Gepubliceerd op 21 januari 2023 om 15:03

Een STRIKMUTSJE uit liefde voor je kindje

Een pixie- of strikmutsje: waarom is het zo fijn om je baby er een te geven?

In Nederland dragen veel babytjes een synthetische of katoenen dopmuts of beanie. Dat is jammer, want een strikmutsje heeft zoveel meer te bieden.

Ik vertel je waarom

Een strikmutsje is, het woord zegt het al, een mutsje met een strik. Vaak heeft het lange koorden die je op een veilige manier ( ook ’s nachts tijdens het slapen) op het lichaam strikt, soms korte koorden, die je onder het kinnetje strikt of het sluit met een drukknoopje. Door de manier van sluiten blijft het goed zitten. Hetzelfde geldt voor het pixiemutsje; dit heeft een puntje bij de kruin en lijkt daardoor op een elfenmutsje.

De mutsjes hebben een fantastische pasvorm. Het hele hoofdje wordt goed bedekt, terwijl het voorhoofdje vrij blijft, waardoor je kindje de omgevingstemperatuur kan blijven aftasten. Ze zijn gemaakt van het fijnste materiaal. Er bestaan vele merken, die dit soort mutsjes ontwerpen in wol/ zijde mengsels of puur zachte wol of zijde.

Dit alles zorgt ervoor dat je baby goed wordt ondersteund in het op temperatuur houden van zijn of haar lichaampje en alle energie kan steken in groeien.

Het hoofdje van een baby is in verhouding tot het lijfje groot en veel kindjes hebben weinig tot geen haar. De kleine fontanellen sluiten in de regel binnen drie maanden na de geboorte, de grote doet daar één tot drie jaar over. Zo verliest het lichaam snel warmte via het hoofd.

Alle seizoenen

Door het materiaal zijn de mutsjes heel geschikt om in alle seizoenen te dragen.

Zijde heeft als eigenschap om bij koude warmte vast te houden en te verkoelen bij warmte.

Wol zorgt ervoor dat je baby niet te snel afkoelt en houdt het lichaam heerlijk op temperatuur. ( In de winter kan je je baby buiten extra beschermen door het onder een gewone muts doen.)

Is je kindje allergisch in aanleg, heeft het eczeem of heeft het het snel te warm, kies dan voor zijde.

Daarnaast is het mooie dat beide materialen max. 30 % van hun eigen gewicht aan vocht absorberen zonder dat je kindje nat aanvoelt. Daardoor wordt afkoeling door transpiratie voorkomen.

Koestering en geborgenheid

Het is fijn je kindje te kunnen helpen prikkels en uv straling buiten te sluiten. Bij teveel prikkels kan je kindje onrustig gedrag vertonen of gaan huilen. Door het hoofdje te omhullen, voelt een kindje zich ontspannen en warm en krijgt het een gevoel van koestering en geborgenheid.

TOT WELKE LEEFTIJD?

Tot welke leeftijd je een strikmuts gebruikt is afhankelijk van verschillende factoren. Alle pasgeboren baby’s hebben  in de eerste weken van hun leve baat bij het dragen ervan, vooral prematuur geboren kindjes. Daarna zou je kunnen nagaan of het voor jouw kind nog zinvol is om een strikmutsje te dragen. Je kunt jezelf hierbij de volgende vragen stellen:

  1. Heeft je baby al haar? Als het hoofd bedekt is met haar zal je baby het minder snel koud krijgen.
  2. Verblijft je baby in koude vertrekken? Of staat de (centrale) verwarming altijd aan?
  3. Heeft je kindje het van nature snel koud?
  4. Heeft je kindje snel last van prikkels van buitenaf? (Het kan zijn dat je de zijden/ wollen materialen wil blijven gebruiken om je kindje tegen prikkels te beschermen. Dit kan tot op latere leeftijd. Denk aan ondergoed, maar ook aan hansopjes of een slaapzak.)

In de meeste gevallen wordt de strikmuts de eerste levensweken binnenshuis en ’s nachts gebruikt en daarna gedurende het eerste levensjaar voor buiten en in koelere ruimtes.

Tijdens een holistische babymassage kan het fijn zijn voor het kindje een strikmutsje te dragen, vooral bij de technieken waarbij het kindje, weliswaar in een verwarmde ruimte, in zijn nakie op schoot bij mama of papa ligt:-)

Welke merken?

Er zijn vele merken die deze mutsjes aanbieden. In willekeurige volgorde een greep. (Kijk ook eens op Vinted of Marktplaats. Je komt ze er regelmatig in prima staat en voor een zacht prijsje tegen.):

Cosilana | Dilling | Engel Natur | Unaduna | Joha| Disana | Poplino Iobio | Pure Pure | Reiff | Lillelovaknits | Lilano | Hvid | Soof

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.