De overgang van 'in de buik' naar de grotemensenwereld

Gepubliceerd op 4 februari 2023 om 15:18

DE OVERGANG VAN 'IN DE BUIK' NAAR DE 'GROTEMENSENWERELD'

De baarmoeder: veelal het paradijs...

In je buik groeit een kindje of misschien is jouw kindje zijn of haar reis hier op aarde al begonnen. 

Verplaats je aandacht eens naar je baarmoeder en stel je voor.....

Je kindje trappelt er in het zoete, warme water, voelt de begrenzing van jouw stevige buikwand, het voelt veilig, zorgeloos en windstil. Het licht is er zachtroze en de geluiden, mama’s stem klinken aangenaam zacht. Geen zorgen over eten. Er is altijd toevoer. Je kindje kent geen kou. De aanrakingen van het water zijn zacht, omhullend en rond. Er is alleen het hier en nu. Het ritme van wakker zijn, gevoed worden of slapen verloopt naar behoefte. Je baby wordt gewiegd door jouw bewegingen. Er is het geruststellende ritme van jouw hartslag, je ademhaling.

De overgang naar de grotemensenwereld

En dan wordt je kindje geboren. Het grote avontuur op onze aarde begint. Je helpt hem liefdevol de overgang naar de grotemensenwereld zo goed mogelijk te maken met jouw geruststellende handelingen; door het te wiegen, te strelen, te troosten, te voeden, jouw geur. Huid op huid contact, waardoor  jouw warmte en jouw ritme van ademen voelbaar zijn, je hartslag hoorbaar is, je vertrouwde geur nabij. Je gaat samen in een warm bad, wat hem zal doen herinneren aan de tijd in je buik. Je stelt alles in het werk de overgang zo veilig en vertrouwd mogelijk te laten verlopen. Er is niets belangrijker dan je als kind geborgen, veilig en welkom te voelen: de basis voor een goede hechting.

Babymassage om te helpen landen en aarden

Je kunt je voorstellen wat een waardevolle toevoeging babymassage kan zijn om je kindje te helpen landen en aarden, om de vaak harde, stormachtige overgang, die de geboorte veroorzaakt, te verwerken en te laten voelen dat het vol vertrouwen een mooie toekomst tegemoet kan gaan. Zijn of haar lichtje mag gaan stralen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.