Bali, de heilige placenta

Gepubliceerd op 25 augustus 2023 om 07:33

 

Bali: De heilige placenta

Mensen die mij langer kennen, weten dat mijn hart is blijven steken in Bali. Mijn band met dit magische eiland werd in beton gegoten door de geboorte van mijn zoon, die een Balinese vader heeft. Voor mijn boek ‘Onderweg naar jou’ deed ik in 2017 onderzoek naar rituelen en gewoontes rond de geboorte van een Balinees kind. Mijn zoon werd in 1994 in Nederland geboren en ik realiseerde me na dit onderzoek hoe moeilijk het moet zijn geweest voor mijn Balinese familie, dat de geboorte van hun kleinzoon, zoon en neefje is verlopen volgens de Nederlandse normen. Ik begrijp steeds intenser, hoe de geboorte anders/ beter had kunnen verlopen. In de nineties in dit Westelijke deel van de wereld was men verder dan ooit afgedreven van hoe de natuur van een geboorte een beschermende functie heeft voor het kindje. Mijn bevalling was een bijna- dood- ervaring: in het ziekenhuis, draadje op het hoofdje, grote knip, vacuüm ‘verlossing’, de navelstreng werd direct doorgeknipt en er werd een grote klem opgezet. Ook mijn kindje moet een gevoel van doodgaan ervaren hebben….. kan niet anders. ‘

Ik ben des te dankbaarder dat ik nu op een helende manier dienstbaar mag zijn bij pasgeboren kinderen door hun ouders babymassage te leren om hun geboortetrauma te helpen verwerken, waardoor baby’tjes zich geborgen, veilig en welkom voelen.

Het pad dat ik nu loop als docent babymassage en door als fotograaf geboortes te mogen registreren, daar ben ik dankbaar voor. Het helpt mij ook mijn eigen trauma omtrent de enige bevalling, die ik in mijn leven meemaakte verder te verwerken. Binnenkort staat er een halve lotus geboorte op de planning. Een geboorte waaarbij ik als fotograaf aanwezig ben. Hopelijk loopt alles volgens plan en kan ik het hele proces mooi en respectvol op beeld vastleggen.

Het maakt mijn hart warm, als klanten van mij zeggen voor een ‘Halve Lotus geboorte’ te gaan, uit liefde voor hun kind. Zoals er tegenwoordig een heel team rond de zwangere staat, inclusief Doula! Terug naar de bron. Samen in verbinding het beste voor moeder en kind ♥ Zo mooi!

Wat leerde ik dan over de Balinese gewoontes rond een geboorte?

Op Bali hebben de placenta en alle ‘ingrediënten’ van het geboorteproces een lange en machtige geschiedenis. Hun naam is Ari-Ari, wat 'jongere broers en zussen' betekent - een term die het vruchtwater (Bhuta Nyon), de navelstreng (Bhuta Tabunan), de placenta (Bhuta Ari-ari) en het bloed (Bhuta Rah) omvat. Al deze elementen worden beschouwd als "broers en zussen" van de baby, die geboren wordt. Er is geen sprake van dat de ‘familieleden’, die de baby veilig hielden zomaar weggegooid worden. Zij hielpen de baby te groeien en hielpen de baby de baarmoeder te verlaten. Deze eerste ‘familie’ wordt diep gerespecteerd door degenen die de traditionele Hindoe-Balinese gewoonten volgen.

Op Bali raken baby’s de grond pas als ze drie maanden oud zijn ( 105 dagen). De eerste maanden zijn heilig omdat de verbinding van een baby met de heilige goden intact blijft. Ze zijn nog niet klaar om de aarde aan te raken. Vele Balinese ouders kiezen voor een lotusgeboorte, waarbij ze de eerste uren en soms dagen hun verbinding met de goden en de placenta intact houden. Ibu Robin Lim ( www.iburobin.com) gelooft dat het uitstellen van het doorknippen en afklemmen van de navelstreng essentieel is voor een zachte geboorte. Haar boek Placenta de vergeten chakra”, is van grote waarde om onze geest en ons hart te openen voor de manier waarop we voor de placenta's zorgen en de levensversterkende verbinding met de baby intact houden.

De placenta wordt na het verdrogen van de navelstreng, die vervolgens vaak met een haarlok van de moeder wordt afgebonden, begraven.

In een gouden of zilveren doosje, de Belandong wordt een stukje van de navelstreng bewaard. Dit doosje wordt boven de slaapplaats van de baby gehangen.

Men gelooft in Bali in de beschermende werking van de Belandong.

Later wordt de Belandong door de baby of de moeder gedragen om zijn beschermende functie voort te zetten.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.