SISTERHOOD: zorgen voor jezelf en voor elkaar ♥♥

Gepubliceerd op 10 september 2023 om 15:44

|SISTERHOOD|

♥ elkaar ondersteunen bij het zorgen voor jezelf ♥

 

Nu je moeder bent van een ( volgend) kindje is zorgen voor jezelf misschien niet zo vanzelfsprekend. Juist nu de verzorging van je kindje zoveel tijd en energie vraagt, is het belangrijk extra lief voor jezelf te zijn. Waarom is het zo belangrijk?

Ik zal een paar dingetjes noemen: als je goed voor jezelf zorgt, word je liever voor jezelf, oftewel de liefde voor jezelf groeit. Het bijzondere is, wanneer de liefde voor jezelf groeit, ga je ook beter voor jezelf zorgen. Misschien word je wel je eigen beste vriendin :-) Als je lief bent voor jezelf, kun je dat ook beter voor een ander zijn. Hoe je met jezelf omgaat bepaalt hoe je met anderen omgaat, maar ook wat je je laat welgevallen.

Jij bent als mama het grote voorbeeld voor je kindje. Hij/ zij leert door te imiteren. Wil jij dus dat je kindje later goed voor zichzelf kan zorgen? Begin dan bij jezelf ♥

 

Wat is dat nu eigenlijk: goed voor jezelf zorgen?

Als je hierover met andere moeders spreekt, is de kans groot dat jullie elkaars struggles herkennen. Je vraagt je af of het de andere Sisters al op bepaalde vlakken lukt. Misschien kunnen jullie ‘s met elkaar meedenken.

 

Mag ik jullie uitnodigen zonder oordeel naar jezelf te kijken, zonder oordeel naar andere moeders, open te staan voor steun, hulp mogen bieden èn ontvangen en wijsheid te delen?

Wat verstaan jullie onder goed zorgen voor jezelf? En lukt dat nu met een baby erbij?


Wat kan bijdragen aan goed voor jezelf zorgen?:

  • Je lichaam aandacht geven en verzorgen ( sokken bij koude voeten, een massage bij pijnlijke spieren, goed en regelmatig tijd nemen om te eten en te drinken.)
  • Rust nemen als je merkt dat het teveel wordt en als je moe bent. ( Ga liggen als je kleintje slaapt. Doe alleen het hoognodige.) Je baby doet een groot beroep op jou als moeder. Maak tijd voor jezelf vrij, minimaal één uur per dag. Bespreek met je partner hoe dat te organiseren valt, schakel tijdelijk een ( extra) huishoudelijke hulp in.
  • Wees lief en zacht voor jezelf. Voel je je somber, moe of onzeker? waar heb je behoefte aan? Spreek je uit
  • Geef je grenzen aan. Durf nee te zeggen, als dat voor jou zo voelt. Leer omgaan met de ongenoegens van een ander, voel je vrij nee te zeggen en te geloven dat dat ok is. Mama’s willen vaak voldoen aan de verwachtingen van anderen. Het is belangrijk om dit te leren loslaten. Een lekkere gekochte appeltaart is even prima, als een eigen gebakken, waarvan het maken nu teveel van je eist. Vier je graag een feestje, of kies je er bewust voor dat niet te doen? Jij bepaalt, wat nu goed voelt!

 

Als je besloten hebt je kindje massage te geven en verklaar je daarmee de intentie het contact te willen verdiepen, je kindje te helpen de verbinding met jou aan te gaan. Je plant het zaadje voor een stevige basis, waarin je kindje zichzelf goed leert kennen, goed kan groeien in vertrouwen, liefde en ontwikkeling.

Richt je nu eens op jezelf en stel jezelf een paar keer per dag de vraag:

  • Welk stapje kan jij maken in zorgen voor jezelf?
  • Wat heb jij nodig?
  • Wat is nu fijn voor jou?
  • Wat kan je jezelf geven?
  • waar heb je behoefte aan? Kan je dat voor jezelf organiseren? Of aan wie leg je dat voor?

Want ook de intentie  van de massage die je je kindje geeft naast de groei van liefde voor jezelf zal daardoor verdiepen.

Lees de volgende zin eens:

IK MOET DIT NU DOEN.

 

Kijken jullie even mee? De klemtoon in de zin verandert steeds de betekenis van de zin. Jij mag jezelf steeds de vraag stellen:

Moet IK dit nu doen?

MOET ik dit nu doen?

Moet ik DIT nu doen?

Moet ik dit NU doen?

Moet ik dit nu DOEN?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.