Matrescentie

Gepubliceerd op 22 juni 2023 om 15:08

Het proces van vrouw naar moeder, dat is er één, die met veel bombarie gepaard gaat, maar waarbij in onze westerse wereld amper wordt stilgestaan. Alle aandacht gaat na de geboorte naar je kindje. Als vanzelfsprekend dien jij je rol als moeder op te pakken. Je zal toch zeker op een roze wolk zitten? Je kunt de wereld aan... of toch niet?

Dat proces van moeder worden, matrescentie genoemd, begint al bij de conceptie en is een hele ingewikkelde. Het lijkt in allerlei opzichten op het proces dat je als puber hebt doorgemaakt op weg naar volwassen worden, de adolescentie.

Het moederschap kan je overspoelen, onzeker of somber maken, het getouwtrek in je hoofd: maak je de juiste keuzes? Vindt men je een goede moeder? Als je door Insta of TikTok scrollend, allemaal fantastische en blije beelden van moederschap gepresenteerd krijgt, is het misschien extra frustrerend geconfronteerd te worden met je eigen gepieker, onzekerheden of gevoelens van emotionele instabiliteit. Is er met jou dan iets mis? Met jouw gevoel van leegte, twijfels, jezelf kwijtraken? Nee er is niets mis met jou. Dit hoort er vaak allemaal bij als je moeder of draagmoeder wordt, ook als je een kindje adopteert.
Geef jezelf ademruimte, erken de veranderingen die je ervaart, wees zacht voor jezelf, praat er met andere moeders over en besef dat je met babymassage ook aandacht geeft aan in zachtheid en mildheid verbinding vinden met jezelf als vrouw, als moeder. Het zal de verbinding en hechting met je kindje ook versterken en laat je zelfvertrouwen groeien. Als een kindje voelt dat je nastreeft er voor hem of haar te zijn met de basis: nabijheid, voeding en troost, is het goed, meer dan goed. Je bent goed zoals je bent, als vrouw, als moeder🤎

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.